Mine kompiser Long Bob og Taliban..

Hei igjen folkens.. Idag skal jeg faktisk skrive litt om hår.. Altså det man har på hodet! Eller kanskje det blir litt om annet type hår også?! Hvertfall, jeg begynner å få veldig langt hår nå ( og da snakker jeg om hodethåret ja,) men egentlig har jeg veldig lyst på en lang bob, og som det står i overskriften så heter det faktisk " long bob" på engelsk. Jeg var litt redd for hva som kom til å dukke opp når jeg Googlet akkurat de ordene, men det gikk visst bra ;)Åhh.. Nå fikk jeg jo nesten enda mer lyst til å klippe meg sånn.. Se sååå fint det er!

Når det kommer til annet type hår, så fjernes de gjerne med barberhøvel eller med epilator. Epilator er så grusomt vondt at det forøvrig godt kunne blitt brukt av taliban, som en eller annen form for tortur.. Og idet jeg skrev Taliban, så måtte jeg jo søke det opp, for å faktisk sjekke at jeg ikke driver å lyver her, og finne ut om de faktisk torturerer folk.. Og dermed tenkte jeg at det var interressant for deg også, å lese litt om Taliban! For hvis du er som meg, så vet du ikke så mye som du kanskje burde, og da sier jeg bare :

Værsågoood, å les: 

( Dette er en kopi fra Wikipedia forresten.)


Taliban (Pashtoطالبان; «elever»), også transkribert Taleban, er en islamistisk bevegelse som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001.

Nasjoner som anerkjente statsapparatet til Taliban, var Forente Arabiske Emirater, Pakistan og Saudi Arabia. De mest innflytelsesrike medlemmene av Taliban, inkludert mullah Muhammed Omar, lederen av bevegelsen, var ulema (muslimske religiøse lærde), med begrenset formell utdanning som ikke inkluderte moderne islamske tanker.

Taliban har tidligere kontrollert omkring 90 % av Afghanistan (omkring 10 % av landet i nordøst var kontrollert av Nordalliansen).[trenger referanse] Etter at Talibanregimet ble styrtet som følge av amerikansk-britisk luftangrep og påfølgende invasjonen som startet i oktober 2001, har Taliban i samarbeid med al-Qaida, Hezb-e-Islami, Waziristans Islamske Emirat og IMU ført en geriljakrig mot de NATO-ledete ISAF-styrkene stasjonert i landet.

Veien til makten

Etter at den Sovjet-støttede Afghanistans Demokratiske Republikk brøt sammen i 1992, ble Afghanistan kastet ut i en borgerkrig mellom konkurrerende mujahedin-krigsherrer. Taliban dukket etterhvert opp som en styrke som var i stand til å bringe orden til landet. Taliban fikk betydelig støtte fra pashtoene og fra Pakistan. USA håpet at Taliban kunne presse krigsherrene til å ordne opp i sine uoverensstemmelser, og valgte å la ting gå sin gang. Selv om den radikale ideologien til Taliban senere ville skremme mange vekk, vurderte noen observatører dens fremvekst som en positiv utvikling.

Etter denne tiden var Omar en tid i den pakistanske provinsen Balutsjistan, der han kom tilbake fra høsten 1994. Det er sagt at han hadde med seg en godt utrustet og finansiert milits på 1 500 krigere som skulle stå for beskyttelsen av en pakistansk handelskonvoi med varer til Turkmenistan. Mange rapporter hevder at konvoien faktisk var full av pakistanske krigere som utga seg for å være talibanere, og at Taliban hadde fått betydelige mengder våpen, militærtrening og økonomisk hjelp fra pakistanerne. Noen hevder at støtten også kom fra USA, som foretrakk en Pakistan-støttet regjering framfor den russisk-støttede Nordalliansen.

Etter å ha kommet til makten i og rundt Kandahar gjennom en kombinasjon av militære og diplomatiske seiere, angrep Taliban styrkene til Ismail Khan vest i landet, tok Herat fra ham 5. september 1995 og til slutt nedkjempet ham. Den etterfølgende vinteren beleiret Taliban hovedstaden Kabul, blokkerte handelsveiene og skjøt raketter inn i byen. I mars sluttet den afghanske presidenten Burhanuddin Rabbani og Gulbuddin Hekmatyar å bekjempe hverandre og formet en ny anti-Taliban allianse. 26. september 1996 oppga de byen og trakk seg nordover og lot Taliban overta regjeringen og etablere Afghanistans Islamske Emirat.

20. mai 1997 gjorde brødrene og generalene Abdul Malik Pehlawan og Mohammed Pehlawan opprør mot den usbekske krigsherren Abdul Rashid Dostums kommando og formet en allianse med Taliban. Tre dager senere forlot Dostum store deler av sin hær og flyktet fra sin base i Mazar-e Sharif til Usbekistan. 25. mai gikk styrker fra Taliban, sammen med styrkene til mytteristene, inn i byen. Samme dag anerkjente Pakistan Taliban som den lovlige regjeringen i Afghanistan, fulgt av Saudi-Arabia dagen etter. 27. mai brøt det ut harde gatekamper mellom Taliban og styrkene til Malik. Taliban var uvant med urban krigføring og led et hardt nederlag. Tusenvis mistet livet i kampene og påfølgende henrettelser. Taliban gjenerobret byen 8. august 1998.

29. august 1997 beordret den amerikanske presidenten Bill Clinton marinen til å skyte krysserraketter mot fire mål i Afghanistan, alle i nærheten av Khost (og et i Sudan), som USA hevdet var treningsleirer for terrorister. En av leirene ble drevet av Osama bin Laden, lederen for al-Qaida, som det ble påstått hadde ledet bombingen 7. august av den amerikanske ambassaden i Øst-Afrika. Tre andre landsbyer ble truffet. Mange kilder betviler legitimiteten i angrepet på disse.

På det meste ble Emiratet anerkjent av Pakistan, Forente Arabiske Emirater og av Saudi-Arabia. Det kontrollerte hele Afghanistan, med unntak av små regioner i nordøst som ble holdt av Nordalliansen. Resten av verden, og FN, fortsatte å anerkjenne Rabbani som Afghanistans lovlige statsoverhode, selv om det ble forstått at han ikke hadde reell innflytelse i landet.

Taliban mottok støtte fra Saudi-Arabia og Pakistans etterretningsorganisasjon. Forholdet til Iran var veldig dårlig siden Taliban motarbeidet shia-retningen innen islam.

Kultur

I språkene som blir snakket i Afghanistan og Pakistan (dari og pashto), betyr Taliban (også Taleban) «de som studerer boken» (dvs Koranen). Det kommer fra det arabiske ordet for søker eller elev, talib. Talibanerene hører til Deobandi-bevegelsen, en sunni-muslimsk bevegelse som legger vekt på renhet og ekstrem enkelhet og mannens familieforpliktelser. De oppstod i området til de etniske pashtoene i Afghanistan.

Livet under Taliban-styret

Islamistisk lov

Etter at Taliban kom til makten, innførte de islamistisk lov. Talibans regjeringsreformer var styrt av lærde innen Islamsk lov. Straffer, administrert av en religiøs politistyrke, inkluderte amputasjon av en eller begge hendene for tyveri og steining for utukt.

Taliban la ned mot forbud mot alle former for TV, bilder og musikk. Det var ulovlig å gå med hvite sokker, fargen til det Talibanske flagget, samt å gå med for kort skjegg.

Opium

Selv om Taliban la ned forbud mot dyrking av opiums-valmuen sent i 1997, økte antagelig opiumsproduksjonen i løpet av 2000. Ifølge amerikanske kilder kom 72 % av verdens ulovlige opium fra Afghanistan. Mesteparten av afghansk opium blir solgt i Europa.

Produksjonen av opiumsvalmuen økte etter at Taliban-regjeringen falt.

Kvinner

Taliban hindret kvinner i å arbeide og innførte skarpe restriksjoner på utdanningen til jenter. Kvinner ble også nektet sykehusbehandling for å unngå å utsette kvinnene for de mannlige sykehusansatte og legene.

Talibans religionsminister, Al-Haj Maulwi Qalamuddin, fortalte New York Times at «Verden ønsker å gi en fyrstikk til et land i brann. Hvorfor er det så stor bekymring for kvinnene? Brød koster for mye. Det finnes ikke arbeidsplasser. Selv gutter går ikke på skolen. Og til tross for alt dette er kvinner det eneste jeg hører om. Hvor var verden da menn her krenket hvilken som helst kvinne de ønsket?»

Selv om Taliban hevdet at utdanning av jenter på landsbygda var økende, slår en UNESCO-rapport fast at det var et «voldsomt 65 % fall i jenter som gikk på skolen. I skoler som blir drevet av utdanningsdirektoratet er bare 1 % av elevene jenter. Prosentandelen kvinnelige lærere har også sunket fra 59,2 % i 1990 til 13,5 % i 1999

En talsmann fra Taliban hevdet at «helsefasilitetene for kvinner har økt med 200 % i løpet av Taliban-administrasjonen. Før Talibans islamske bevegelse tok kontroll over Kabul, var det 350 sengeplasser i alle sykehus i Kabul. Nå er det mer enn 950 sengeplasser for kvinner i egne kvinnesykehus.»

Tilhengere av Taliban hevder at depresjonen og andre problemer som plager afghanske kvinner var det direkte resultatet av alvorlig fattigdom, år med krig, dårlig økonomi, og det faktum at mange var krigsenker og ikke lenger kunne skaffe mat til deres familier uten internasjonale hjelpesendinger.

Kvinner fikk også forbud mot å gå ut blant folk uten burka, et kulturelt og religiøst tabu i Afghanistan, Saudi-Arabia og noen andre islamske samfunn.

Buddhastatuene i Bamiyan

I mars 2001 beordret Taliban ødeleggelsen av to statuer skåret inn i klippene ved Bamiyan. Den ene var 38 meter høy og 1 800 år gammel, den andre 53 meter høy og 1 500 år gammel. Dette ble fordømt av UNESCO og mange land rundt i verden, inkludert Iran.

Den amerikanske invasjonen

22. september 2001 trakk Forente Arabiske Emirater og senere Saudi-Arabia tilbake sin anerkjennelse av Taliban som den lovlige regjeringen i Afghanistan, etter at USA beskyldte bin Laden og Taliban for terrorangrepet 11. september 2001. Dermed hadde landet kun forbindelser med Pakistan. Under trusler om gjengjeldelsesangrep for å skjule al-Qaida, tilbød talibanregjeringen å utlevere bin Laden til et nøytralt land for krigsforbrytelsesrettsak, men ble ignorert av USA.

7. oktober 2001 innledet USA, hjulpet av Storbritannia og støttet av en koalisjon av andre land, inkludert NATO, militære operasjoner mot Taliban. Den uttalte hensikten var å fjerne Taliban fra makten siden Taliban ikke ville utlevere bin Laden til USA og gjengjeldelse for Talibans hjelp til ham. Bakkekrigen ble hovedsakelig utkjempet av Nordalliansen.

Mazar-e Sharif falt til koalisjonens styrker 9. november, noe som førte til at en rekke provinser falt med minimal motstand, og mange lokalstyrker skiftet side fra Taliban til Nordalliansen. Natten 12. november trakk Taliban seg ut av Kabul. 15. november friga de åtte vestlige hjelpearbeidere etter tre måneder i fangenskap.

FNs sikkerhetsråd innførte enstemmig en våpenembargo og frøs de identifiserbare økonomiske midlene til bin Laden, al Qaida og resterende Taliban.

Taliban trakk seg senere fra Kandahar og grupperte seg på nytt i grenseregionen mellom Afghanistan og Pakistan. De fleste krigerene i Taliban etter invasjonen er nye rekrutter, rekruttert i Pakistans madrassahs (arabisk: skole). De mer tradisjonelle koranske skolene er antatt å være hovedkilden for nye krigere.


Du ble litt klokere ikkesant?!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits